Ridder zonder paard en zwaard

Een heuse ridderorde, maar dan zonder paard en zonder zwaard. Dat is de Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van Utrecht. Een ridderorde met een band met Bunne, maar waar komt die band eigenlijk vandaan?

De RDO is een ridderlijke orde met alleen maar protestante edellieden. Tegenwoordig houden ze zich vooral bezig met het verlenen van giften aan goede doelen of mensen met (financiële) problemen. Maar de oorsprong van de Ridderlijke Duitsche Orde stamt al uit 1187, toen de ridders tijdens de derde kruistocht naar het ‘Heilige Land’ een veldhospitaal begonnen. Daar werden gewonden door priesters verzorgd, terwijl de ridders zich bezighielden met de strijd om Jeruzalem en het ‘Heilige Land’. Beide groepen voegden zich samen in een geestelijke orde, die ook wel de Duitse Orde genoemd werd. Later richtte de orde zich op het veroveren van gebieden en het verspreiden van het christelijk geloof.

Bunne
Daarvoor, rond 1145 had de bisschop van Utrecht, Hartbert van Bierum, bij Bunne een burcht laten bouwen. Aan het einde van de 13de eeuw trad Ludolf van Bunne, de grondeigenaar, toe tot de Duitse Orde en schonk hij de burcht aan hen. Hierdoor werd de burcht in Bunne een van de veertien commanderijen van de orde. De burcht groeide al snel uit tot een van de drie kloosters van Drenthe, met de bijnaam ‘Duitse Huis der Heilige Maria te Bunne’.

De commanderij in Bunne was verantwoordelijk voor het beheer van de eigendommen in Noord-Nederland. Het werk van de orde werd zo gewaardeerd, dat ze konden rekenen op grote schenkingen. Met behulp van deze schenkingen bouwde de orde vermogen op, waarmee de strijd tegen de ongelovige werd gefinancierd. Onder deze eigendommen vallen tegenwoordig een groot aantal boerderijen en zo’n 1200 hectare grond door heel Nederland heen, die ze verpachten aan boeren. Boerderijen van de orde zijn te herkennen aan een gevelsteen met een zwart kruis in een wit veld.

High tea-festival
RTV Utrecht maakte in 2015 de documentaire ‘Kruisvaarders en weldoeners’ over de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht. En toen de Ridders in 2011 Bunne opnieuw bezochten, was RTV Drenthe daarbij en maakte een reportage. Tijdens het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo wordt er een high tea-festival georganiseerd, waar meer verteld wordt over de ridderorde van Bunne.

High tea

Tijdens het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo wordt er een high tea-festival georganiseerd, waar meer verteld wordt over de ridderorde van Bunne.

Meer informatie