Ontwerpen Rijksluchtvaartschool

Het is een van de pareltjes op de provinciale monumentenlijst van Drenthe. De Rijksluchtvaartschool (RLS) op Groningen Airport Eelde is ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers jr. Hierbij kreeg hij hulp van architect F.P. Glastra van Loon en kunstenaar Bart van der Leck.

Over die laatste wordt tijdens het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo een expositie georganiseerd. In de RLS worden dan de oorspronkelijke tekeningen van Bart van der Leck getoond. De tekeningen en kleurontwerpen voor de Rijksluchtvaartschool zijn al die tijd bewaard gebleven in het Museum Insel Hombroich in Neuss. De kunstenaar stond bekend om zijn werk met geometrische vormen in primaire kleuren (rood, geel, blauw). Van der Leck maakte deel uit van De Stijl, waarvoor hij samenwerkte met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Deze kunstenaarsbeweging bestaat dit jaar precies 100 jaar. Vooral Mondriaan is beroemd geworden door zijn vele gebruik van primaire kleuren, strakke, zwarte lijnen en geometrische vormen.

Onderstaande ontwerpen komen uit het archief van Annelike Brinkman, die haar eindscriptie over kunstenaar Bart van der Leck schreef.

Ontwerp docentenkamer RLS

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp leslokaal RLS

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp studentenkamer RLS

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp toegangsruimte lesgebouw

Locatie

Het gebouw van de Rijksluchtvaartschool wordt niet actief gebruikt. In het culturele jaar zullen de deuren van het gebouw opengaan voor een expositie met werk van Bart van der Leck. Terecht, volgens Annelike Brinkman. “Het zijn kunstwerken op zich, die de moeite van het exposeren meer dan waard zijn.” Het adres van de RLS is Burgemeester J.G. Legroweg 43 in Eelde.

Meer informatie

Meer weten over het gebouw van de Rijksluchtvaartschool, Pierre Cuypers en Bart van der Leck? Lees dan het artikel hierover op de Zien & doen-pagina!