Kunst & cultuur


“Al wat in kunst belangrijk is ligt voorbij woorden”

Een citaat van Georges Braque, een Franse kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en maker van collages. Kunst en cultuur hebben een stimulerende en verbindende functie. Het levert een bijdrage aan de vitaliteit en de leefbaarheid. Kunst en cultuur moeten bereikbaar en aantrekkelijk blijven. Voor alle leeftijden. En voor elke beurs. Voor professionals en amateurs. Het is van groot belang dat we in aanraking komen met creatieve en innovatieve kunstvormen.

Gebundelde energie geeft de meeste kracht
In de gemeente Tynaarlo werken daarom amateurs en professionals in het culturele veld met elkaar samen. En dat levert mooie dingen op. Hier kun je er alvast van proeven.

 

Het Meisje van Yde: offer aan de goden?

Eén van de bekendste veenlijken uit de Nederlandse geschiedenis werd in mei 1897 ontdekt in het veen in de buurt van het dorpje Yde. Nog altijd zijn er veel vragen rondom de dood van het jonge meisje, waardoor ze een van de grootste mysteries van de gemeente Tynaarlo is.

Die beroemde zeeheld uit Zuidlaren

‘Berend Botje ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren.’ Zodra je het bekende kinderliedje eenmaal in je hoofd hebt, blijft het daar de hele dag rondspoken. Maar wie was Berend Botje eigenlijk? En waarom is er ooit een liedje over hem geschreven?

Evenementen

Het zijn evenementen die Tynaarlo al jaren internationaal op de kaart zetten: het bloemencorso Eelde en de Zuidlaardermarkt. Daar komt in 2017 en 2018 een heel aantal bij.

Archeologie en vondsten

De gemeente Tynaarlo is rijk aan bedekt en onbedekt archeologisch erfgoed. Zo zijn er diverse grafheuvels en hunebedden uit de prehistorie te vinden en is er het archeologisch rijksmonument ‘De Waterburcht’. En natuurlijk moeten we het ‘Meisje van Yde’ niet vergeten!

Monumenten

De gemeente kent meer dan negentig rijksmonumenten! Zo hebben de dorpen Eelde, Vries en Zuidlaren alle drie een oude Romaanse kerk. Daarnaast zijn er verspreid over de gemeente verschillende landgoederen en beschermde dorpsgezichten te vinden.

Molens

Molens. In de gemeente Tynaarlo vind je er nog genoeg. In Zuidlaren staat koren- en oliemolen ‘De Wachter’, in De Groeve staat een poldermolen, in Oudemolen een korenmolen en Zeijen kent een Paaltjasker, een van de oudste bekende molentypes.

Musea en exposities

Het Meisje van Yde, Berend Botje en de Ridderorde van Bunne. De gemeente Tynaarlo is rijk aan cultuur in alle soorten en maten. Ook op het gebied van musea en galerieën.