‘Yde en het Meisje’: wandeling, atelierbezoek en expositie

In de maanden mei, september en oktober worden er diverse wandelingen en atelierbezoeken in Yde georganiseerd. Daarnaast exposeren zeven kunstenaars van Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo in september in Galerie Kunst B&V. De kunstenaars hebben zich op geheel eigen wijze laten inspireren door de geschiedenis van het Meisje van Yde en geprobeerd een betekenis te geven aan haar verhaal.

Kunst, cultuur en natuur komen samen in het project ‘Yde en het Meisje’. In het project wordt aandacht gegeven aan Yde als kunstenaarsdorp door middel van de combinatie van een galerie- en/of atelierbezoek en wandelingen. Deze wandelingen gaan van de brink van Yde naar de vindplaats van het Meisje van Yde of door het oeroude natuurgebied De Hondstongen. Centraal staat de wijze waarop kunstenaars geïnspireerd zijn door het bijzondere landschap en de opmerkelijke vondst die 120 jaar geleden gedaan werd. De wandelingen worden geleid door Bernard Zwager en Paul van der Veur, beiden kenners van de historie van Yde. In het project wordt samengewerkt met het IVN, afdeling Vries. IVN zal mede de deelnemers van de wandelingen door het landschap gidsen met aandacht voor de bijzondere flora en fauna in het gebied ‘De Hondstongen’. Ook vertellen zij meer over het Natuurontwikkelingsproject.

Daarnaast wordt er samengewerkt met Kunstenaarscollectief VanTyNaarLo. Kunstenaars van de vereniging exposeren in september in Kunst B&V. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de geschiedenis van het Meisje van Yde. Ieder van hen heeft een eigen betekenis gegeven aan haar verhaal. De expositie in Kunst B&V is iedere zaterdag en zondag van september (behalve de 30ste) te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.

Deelnemers van de wandelingen wordt aangeraden waterdicht schoeisel aan te doen. Aanmelden kan via b.zwager@gmail.com of via 06-57938088. Bij voldoende interesse wordt het programma in 2018 herhaald.

Project: Kunst-, cultuur- en natuurwandelingen door Yde

Planning & looptijd: Alle programma’s beginnen om 13.00 uur en zijn rond 17.00 afgelopen.

Zondag 10 september 2017: Start bij Norgerweg 153 (Galerie Kunst B&V) in Yde. De route is circa 6 kilometer en gaat door het oeroude natuurgebied De Hondstongen.
Zondag 24 september 2017: Start bij Galerie Kunst B&V (Norgerweg 153) in Yde. De route is circa 6 kilometer en gaat door het oeroude natuurgebied De Hondstongen.
Zondag 1 oktober 2017: Start bij Galerie Brink 7 (Brink 2) in Yde. De route is circa 8 kilometer en loopt van de Brink naar de vindplaats van het Meisje van Yde.

Locatie

De expositie ‘Meisje van Yde’ vindt plaats bij Kunst B&V.
Adres: Norgerweg 153, 9494 TA Yde

Meer informatie

Het VPRO-radioprogramma De Avonden besteedde in een van de uitzendingen aandacht aan de kunstenaar. Deze aflevering is hier te beluisteren.