Vijf vragen over het culturele jaar

Van mei 2017 tot en met mei 2018 is de gemeente Tynaarlo dé Culturele gemeente van Drenthe. Een jaar dat volledig in het teken staat van ‘historie met een knipoog’. Maar wat houdt het in om de culturele gemeente van Drenthe te zijn? Vijf vragen over het culturele jaar.

Een heel jaar lang kan iedereen genieten van een programma met voor ieder wat wils, de zogenoemde ‘FesTYvals’. Centraal in het programma staat de culturele historie van de gemeente. De verhalen. De mysteries. En dat allemaal met een flinke knipoog naar het verleden.

1. Hoe ziet het programma eruit?
Het programma is barstensvol en zeer gevarieerd. De verschillende lokale projecten worden grotendeels met inwoners georganiseerd. Zo worden er twee grote producties met nationale potentie gemaakt over Berend Botje en het Meisje van Yde. Ook worden er diverse exposities georganiseerd, zowel in het gemeentehuis in Vries als op de Rijksluchtvaartschool in Eelde. En wat te denken van de reconstructie van het mottekasteel?

2. Waarom speelt de historie van de gemeente zo’n grote rol?
In 2017 is het precies 120 jaar geleden dat het veenlijk van het Meisje van Yde werd ontdekt. Daarnaast viert het beeld van Berend Botje dit jaar zijn 50ste verjaardag. En dan hebben we de Ridderorde van Bunne en de vele hunebedden en grafheuvels nog niet eens genoemd. Je ziet het al, de gemeente herbergt een grote verscheidenheid aan mysteries en historische verhalen.

3. Ik wil graag helpen. Kan dat?
Ja! Graag zelfs. Iedereen mag en kan helpen. Op deze website is de culturele marktplaats te vinden, waar iedereen zijn vaardigheden, handen of materiaal kan aanbieden. Maar ook bij bijvoorbeeld de voorstellingen over Berend Botje en het Meisje van Yde is alle hulp welkom.

4. Hoe wordt het culturele jaar gefinancierd?
Voor de uitvoering van de verschillende plannen die klaarliggen krijgt de gemeente van de provincie een subsidie van €90.000. Ook de gemeente zelf heeft datzelfde bedrag ter beschikking gesteld. Daarnaast is de gemeente op zoek naar verschillende sponsoren. Wilt u ook sponsor zijn? Neem dan voor meer informatie contact op met Barbara Brandtner via 0592-266856 of 06-15309754. Mailen naar festyvals@tynaarlo.nl kan ook.

5. Zijn de FesTYvals alleen voor inwoners van de gemeente?
Het culturele programma en de diverse activiteiten worden niet alleen voor inwoners van de gemeente georganiseerd. Iedereen is hartstikke welkom! Op de pagina ‘Plan je verblijf’ vindt u meer informatie over de verblijfsmogelijkheden in de gemeente Tynaarlo.

De culturele gemeente is een initiatief van de provincie Drenthe. Sinds 2002 kiest de provincie eens in de twee jaar een nieuwe gemeente. Eerdere culturele gemeentes van Drenthe waren Emmen, Meppel, Aa en Hunze en Assen. Meer informatie over de gemeente Tynaarlo vindt u op de website van de gemeente.

Locatie

De ‘FesTYvals’ vinden plaats in de hele gemeente Tynaarlo. Meer over de activiteiten en de locaties.

Meer informatie