Theaterstuk over 120 jaar Dennenoord: ‘Gekkenwerk’

Op 10 en 18 november 2017 is er een theaterstuk te zien over 120 jaar Dennenoord in Zuidlaren. Het stuk heet ‘Gekkenwerk: Dennenoord op de planken en van het padje af’ en wordt gemaakt door inwoners van Zuidlaren en Lentis Erfgoed, een onderdeel van zorginstelling Lentis. Het theaterstuk vindt plaats in De Kimme op het Dennoordterrein in Zuidlaren.

De theaterproductie toont hoe meer dan 120 jaar geestelijke gezondheidszorg Zuidlaren mede heeft gevormd tot wat het nu is. Het theaterstuk gaat niet alleen over de geschiedenis van het terrein, maar ook over de geschiedenis van de gehele psychiatrie. Via de ‘behandeling’ van gekken in de oudheid tonen de schrijvers van ‘Gekkenwerk’ hoe bij bepaalde bevolkingsgroepen in de 19de eeuw langzaam maar zeker mededogen ontstond voor ‘zenuwlijders en krankzinnigen’, mensen die ook recht hadden op een menswaardig bestaan. De eerste bewoners van Dennenoord kwamen in 1895 aan.

Het theaterstuk laat een tijdsbeeld zien. Een tijd waarin we ons nu nog amper kunnen verplaatsen. Hard werken, slechte huisvesting, karige maaltijden, weinig kleding en doen wat je gezegd wordt. Zo zou je een groot deel van de tijd dat Dennenoord heeft bestaan kunnen samenvatten, zo schetsen de makers van ‘Gekkenwerk’. Sinds 1 januari 2007 maakt de inrichting deel uit van zorginstelling Lentis.

Bekijk ook de flyer

Project: Theaterstuk over 120 jaar geestelijke gezondheidszorg in Dennenoord, Zuidlaren

Planning en looptijd: 10 en 18 november 2017

Locatie:  Theater De Kimme (Dennenoord) in Zuidlaren,

Locatie

Het theaterstuk wordt opgevoerd in ‘De Kimme’ op het terrein van Dennenoord.
Adres: E 70, 9471 KA Zuidlaren

Datum: 10 en 18 november 2017. Aanvang om 20:15 uur.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden naar het volledige programma van het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo? Meer informatie vindt u op de evenementenpagina!