September maand van Berend Botje

September is Berend Botje-maand! Want wie kent het bekende kinderliedje nou niet? Vermoedelijk gaat het over Lodewijk van Heiden. De gehele maand september zijn er dan ook tal van activiteiten rondom Berend Botje en Van Heiden.

De initiatiefnemers van de verschillende programmaonderdelen zijn het Drents Archief, het Nederland-Rusland Centrum, Chronoscoop film, BUOG en Festyvals. Naast het uitgebreide en spectaculaire project ‘Berend Botje Retour zijn er nog genoeg andere dingen te doen. 

Zo is vanaf 7 september de documentaire ‘Louis van Heiden, zeeheld in den vreemde’ te zien in de reizende tentoonstelling in de gemeente Tynaarlo. Tussen 9 en 30 september is de documentaire ook te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief in Assen. De documentaire is gemaakt door Johan Zielstra die filmde in Sint Petersburg, Tallinn (Estland), Pylos (Griekenland), Den Haag, Zuidlaren en op zee, telkens in de voetsporen van Van Heiden. De trailer is hieronder te bekijken.

Verder is vanaf 9 september de tentoonstelling ‘Louis van Heiden, zeeheld uit Zuidlaren’ te bezoeken in de Dorpskerk in Zuidlaren. Daarna reist de tentoonstelling langs verschillende locaties in de gemeente Tynaarlo. De toegang is gratis.

In september komt ook de biografie ‘De Voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst’ uit. De biografie over Lodewijk van Heiden is geschreven door Ruslanddeskundige en auteur Hans van Koningsbrugge. De biografie is te koop bij het Nederland-Ruslandcentrum en bij de boekhandel.

Verder vinden er nog een groot aantal andere activiteiten plaats, zoals de smartphoneroute in Zuidlaren. Loop in de voetstappen van de zeeheld door het dorp van zijn jeugd en bekijk diverse filmpjes. Vanaf 7 september is de route te downloaden via de gratis applicatie ‘Annodrenthe’. Meer informatie over de verschillende activiteiten is te vinden op de website van het Drents Archief.

 

Locatie

De activiteiten vinden plaats op wisselende locaties.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal van die beroemde zeeheld uit Zuidlaren? Lees verder op onze website! Berend Botje is één van de grote mysteries die de gemeente Tynaarlo kent. Tijdens het culturele jaar speelt Berend Botje in september ook een rol in het project Berend Botje Retour.