Waterburcht Eelde

In de 13de eeuw stond er een heuse burcht in Eelde. De Waterburcht diende als bescherming voor de bewoners en hielp hen het omliggende gebied te verdedigen. De Waterburcht in Eelde bestaat tegenwoordig uit de restanten van een middeleeuws, door grachten omgeven mottekasteel en havezate Ter Borch. In het culturele jaar wordt er een reconstructie gemaakt van het mottekasteel. 

In 2000 is het terrein van de Waterburcht opgeknapt en zijn de contouren van de burcht zichtbaarder gemaakt. Om meer aandacht op dit gebied te vestigen wil de Historische Vereniging Ol’Eel een reconstructie van het mottekasteel neerzetten op de plek waar het ooit gestaan moet hebben. Daarnaast wil de vereniging onderzoeken of er een informatiecentrum mogelijk is over de natuur en de geschiedenis. De onthulling van het mottekasteel moet een groot feest in de stijl van toen worden met een theatervoorstelling, de verkoop van streekproducten en het spelen van muziek.

Project: Reconstructie mottekasteel op het terrein bij de Waterburcht in Eelde

Planning en looptijd: Juli 2017

Locatie

Het archeologisch rijksmonument De Waterburcht ligt ten zuiden van het dorp Eelde.

Meer informatie

Meer informatie over De Waterburcht vindt u in een artikel op deze website. Bent u nieuwsgierig geworden naar de historische vereniging? Op hun website vindt u meer informatie.