Het Meisje van Yde: offer aan de goden?

Eén van de bekendste veenlijken uit de Nederlandse geschiedenis werd in mei 1897 ontdekt in het veen in de buurt van het dorpje Yde. Het Meisje van Yde is nu te vinden in het Drents Museum in Assen. Nog altijd zijn er veel vragen rondom de dood van het jonge meisje, waardoor ze een van de grootste mysteries van de gemeente Tynaarlo is. In mei 2018 worden deze vragen beantwoord in een waar theaterspektakel met inwoners van Vries en Yde. De uitvoerdata zijn 12 mei tot en met 1 juni. We verwachten zo’n 8 a 10 voorstellingen te kunnen geven.

Het mysterie begint allemaal 120 jaar geleden, als de veenarbeiders Hendrik Barkhof en Willem Emmens tijdens het turfsteken op een veenlijk stuiten. De mannen zijn zo geschrokken van hun vondst dat ze de benen nemen. Waarschijnlijk heeft hun vlucht er ook mee te maken dat ze illegaal aan het turf steken waren.

Tweeduizend jaar oud
Het nieuws verspreidt zich echter snel en belandt ook bij de burgemeester van Vries, die het museum in Assen op de hoogte stelt.

Reconstructie van het Meisje van Yde. Bron: Drents Museum

Bron: Drents Museum

In de dagen daarna worden de meeste lichaamsdelen van het Meisje van Yde opgegraven. Haar lijk is door het veen goed bewaard gebleven. Dan blijkt ook dat omwonenden de vindplaats inmiddels ook hebben bezocht. Ze hebben stiekem tanden meegenomen en hebben het haar van het meisje losgetrokken.

Na onderzoek blijkt dat het meisje bijna tweeduizend jaar lang in het veen bij Yde heeft gelegen. Haar hoofd was aan één kant kaalgeschoren en ze was nog maar ongeveer zestien jaar oud. Het meisje was zo’n 1,40 meter groot en door een vervorming in haar ruggengraat liep ze waarschijnlijk een beetje mank. Volgens het Drents Museum is ze rond het begin van de jaartelling gewurgd met een wollen bandje dat haar beul driemaal om haar hals heeft gedraaid. Daarnaast had ze een steekwond in haar nek.

Geofferd?
Maar waarom moest dit nog jonge meisje dood? Na al die jaren onderzoek is die vraag nog steeds niet met zekerheid te beantwoorden. De meest voor de hand liggende verklaring is dat het meisje geofferd is aan de goden, iets wat in die tijd veel gebeurde. Een filmpje van Schooltv gaat verder in op deze verklaring.

Theatervoorstelling
In een interactieve theatervoorstelling wordt het verhaal van het Meisje van Yde verteld. Het theaterspektakel wordt georganiseerd door Hans Langhout, Just Vink en Karin Noeken en een aantal keren opgevoerd. Inwoners van Vries en Yde doen mee aan de voorstelling, net als diverse toneel- en muziekverenigingen.

Project: Theatervoorstelling over het Meisje van Yde

Planning en looptijd: mei 2018

Locatie

Dit evenement vindt plaats in mei 2018. De locatie van de voorstellingen is nog onbekend.
Het Meisje van Yde is gevonden in een veenplas in de buurt van Yde. Bij haar vindplaats is ook een monument te vinden. Het veenlijk zelf is te bezoeken in het Drents Museum in Assen.

Meer informatie

Het tv-programma Het Klokhuis maakte eind 2016 nog een aflevering over het Meisje van Yde. Deze is via deze link te bekijken.
In 2016 kwam er ook een kinderboek uit over het meisje. ‘Mysterie in het Veen’ is geschreven door Jan van Zijverden. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Drents Museum en in diverse boekwinkels.