Bloemencorso Eelde: immaterieel erfgoed van Tynaarlo

Het Bloemencorso Eelde is één van de meest kleurrijke evenementen van Drenthe. Sinds 1957 rijden er ieder jaar in het eerste weekend van september weer prachtig versierde praalwagens door de straten van Eelde. 

600 liter lijm, 24.000 meter betonijzer van diverse diktes en een onbekende, maar ongetwijfeld enorme hoeveelheid isolatieband en plakband. Het geeft maar een klein beeld van de hoeveelheid materiaal dat ieder jaar nodig is voor het Bloemencorso Eelde.

Bron: https://www.bloemencorsoeelde.nl/

Het Bloemencorso Eelde is het grootste evenement in zijn soort. Jaarlijks komen er zo’n 50.000 mensen uit de hele wereld op af. Daarnaast zijn er zo’n drieduizend vrijwilligers bij het bloemencorso betrokken. Op zaterdag 1 september 2018 is het bloemencorso rijdend te zien op de route van zo’n 2,5 kilometer lang. Op zondag worden de wagens tentoongesteld en kunnen geïnteresseerden een kijkje van dichtbij nemen.

Muziek en Bloemenkoningin
Naar eigen zeggen is het Bloemencorso Eelde niet te vergelijken met de andere corso’s in Nederland. Dahlia’s worden gecombineerd met snijbloemen en andere natuurlijke materialen, er is een zeer creatieve ontwerpersgroep bij de corso betrokken en passend geklede en geschminkte figuranten fleuren de wagens verder op. Daarnaast is er een grote rol weggelegd voor muziek, dat terugkomt in de stoet en op de wagens. Het bloemencorso betekent tevens het uiteinde van een feestelijke week vol optredens en activiteiten. Ook hier speelt muziek een grote rol.

Een ander belangrijk onderdeel van het Bloemencorso Eelde is de bekendmaking van de jaarlijkse Bloemenkoningin. In de dagen voor de corso aan wordt deze eretitel uitgereikt. De Bloemenkoningin wordt altijd vergezeld door twee hofdames. Tijdens de optocht rijden ze traditioneel vooraan. De winnares mag de titel een jaar lang dragen.

Levend erfgoed
Sinds 2013 is het Bloemencorso Eelde opgenomen op de lijst voor Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Immaterieel erfgoed betekent niet anders dan ‘levend erfgoed’. Het zijn tradities die mensen willen doorgeven aan de volgende generatie. Belangrijk hierbij is dat een groep mensen er daadwerkelijk moeite voor doet om de traditie te laten voortbestaan. De traditie mag volgens deze groep mensen dan ook niet verdwijnen.

Bron: http://immaterieelerfgoed.nl/

Planning & looptijd: Het Bloemencorso Eelde vindt dit jaar plaats op 1 en 2 september 2018

Locatie

Het Bloemencorso Eelde rijdt op zaterdag 1 september 2018 op een vast parcours door Eelde. De route van zo’n 2,5 kilometer gaat net buiten het centrum van Eelde langs en komt door de Hoofdweg, Henri Dunantweg, Hobbemaweg, Mozartweg en Beethovenweg.

Meer informatie

Voor het 60-jarig jubileum van het bloemencorso verzamelde Dagblad van het Noorden foto’s voor een prachtige fotoserie. Ook keken zij samen met oud-secretaris Gerrit Haveman naar beelden van het corso in de jaren ’60 en ’70. Deze beelden zijn hier te bekijken.