28 september komen de kunstwerken aan

Vandaag – 28 september – komen de kunstwerken aan in de Oosterhaven van Groningen. 

Deze kunstwerken zijn gemaakt door de kunstenaars Gea Koopman, Kitty Boon en Anneliet van Beelen in Tallinn waar Berend Botje ooit stierf. Samen met Binnie Bos en Janneke Gelling, allen van de professionele kunstenaarsvereniging VanTynaarLo, gaven zij de afgelopen drie weken kunstlessen op verschillende scholen in de Gemeente Tynaarlo.
De kunstwerken van de kunstenaars en van de schoolkinderen symboliseren de ziel van Berend Botje die morgen weer teruggebracht wordt naar Zuidlaren in de locatievoorstelling Berend Botje Retour. Eindelijk is Berend Botje dan weerom!

29 september: Berend Botje terug in Zuidlaren

Wie doen er morgen allemaal mee
Schoolkinderen van vijf verschillende scholen uit de Gemeente Tynaarlo, Het Danskwartier, ICO Centrum voor Kunst & Cultuur, de brandweer van Zuidlaren, Korfbalvereniging Ritola, mannenkoor Vries, Harmonie Vries, The Mississippi Kings, The Cool Quest, Martijn van der Zande, Timo de Jong en Anouk Geerligs. We hopen er met z’n allen een onvergetelijk moment van te maken!

Programma:

Processie 17.00 – 18.00 uur: Start Sprookjeshof, Kerkbrink, De Millystraat, Stationsweg en naar voormalige Prins Bernhard Hoeve terrein Brink o.z.

Festivalterrein open: 17.30 uur start muzikanten Timo de Jong, Martijn van der Zande en Anouk Geerligs. En korte acts van cabaret Aimabele schoften. Je hoeft deze avond niet te koken want er staan diverse Foodtrucks!

19.15 aanvang voorstelling Berend Botje Retour

20.00 aanvang muziekprogramma met The Mississippi Kings

21.00 uur The Cool Quest  (22.00 uur einde)

Kaartverkoop
Om teleurstelling en lange wachtrijen te voorkomen koop je het beste je kaartjes vooraf via www.buog.nl

Over het project Berend Botje Retour

Een kunstwerk, een boottocht van Tallinn naar Zuidlaren en een bijzondere intocht. ‘Berend Botje Retour’ is een uitgebreid en spectaculair project met diverse activiteiten in september.

Weet jij waar Berend Botje gebleven is? BUOG wel, namelijk in Tallinn! Het verhaal van Berend Botje is gebaseerd op de, uit Zuidlaren afkomstige, internationale zeeheld Lodewijk van Heiden. Na een fiks aantal gewonnen zeeslagen keerde hij bij pensioen terug naar Zuidlaren maar daar kon hij zijn draai niet meer vinden. Hij dwaalde soms over het Zuidlaardermeer maar op een dag verdween hij om in Tallinn (Estland) te sterven. BUOG brengt Berend Botje nu weerom.

Het project bestaat uit drie delen. Allereerst is er een kunstwerk gemaakt door een kunstenaar uit Tallinn (Estland) en door kunstenaars Gea Koopman, Kitty Boon en Anneliet van Beelen uit Zuidlaren. Samen maakten zij een kunstwerk op de plek van het graf van Van Heiden. Het kunstwerk werd symbolisch vervoerd per zeilboot vanuit Tallinn naar Waterhuizen (Groningen). Daar aangekomen wordt het kunstwerk morgen, op 29 september 2017, met een bijzondere intocht onthaald in Zuidlaren. 

De intocht vormt het derde onderdeel van het project ‘Berend Botje Retour’. Het onthaal wordt op een theatrale manier uitgevoerd met medewerking van toneelgroepen, zangers, dansers en muzikanten. De processie gaat over in een groots Berend Botje festijn met onder meer strijdende graafmachines, waarin alle Berend Botjes strijden om hun gelijk.

Het project wordt georganiseerd door BUOG, Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen. Zij maken al meer dan 15 jaar bijzonder locatietheater en werken hiervoor altijd samen met lokale inwoners, bedrijven en verenigingen.

Deelnemen?
Geïnteresseerden kunnen een week meezeilen met de zeilschoener Zephyr en het kunstwerk. Op 28 september kunnen liefhebbers ook nog aansluiten en meereizen met de allerlaatste dagtocht van de reis. Deze gaat van Delfzijl naar Groningen. Deelname aan de dagtocht kost 60 euro en is inclusief koffie en thee en een lunch. Op 29 september kunnen bezoekers genieten van de voorstelling rondom Berend Botje. De kaartverkoop voor deze drie onderdelen is gestart en te vinden via http://buog.nl/project/berendbotjeretour

Project: Kunstwerk, reis per zeilschip en intocht

Planning en looptijd: september 2017
– Op 22 september startte de reis met het kunstwerk vanuit Kiel (Duitsland)
– Op 28 september komt het kunstwerk aan in Waterhuizen en start de dagreis vanuit Delfzijl (Groningen)
– Op 29 september wordt het kunstwerk feestelijk onthaald in Zuidlaren, vervolgens wordt er een voorstelling over Berend Botje gespeeld

Meer over Berend Botje

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Berend Botje en zeeheld Lodewijk van Heiden? Op onze pagina lees je meer over het bijzondere verhaal achter het bekende kinderliedje.

Meer informatie

Meer weten over het project? Op onze website vertellen de organisatoren meer over het evenement.
Wilt u meer weten over de reis op het zeilschip Zephyr? Meer informatie is hier te vinden.