Derde dinsdag van oktober:
Feest in Zuidlaren

Het is Europa’s grootste paardenmarkt. Iedere derde dinsdag van oktober vindt in Zuidlaren de Zuidlaardermarkt plaats. Een paardenmarkt, een uitgebreide warenmarkt en dagenlang gezelligheid. Ze trekken ieder jaar rond de 150.000 mensen aan, uit binnen- én buitenland.

In 2016 werden er 1253 paarden en pony’s en 12 ezels aangevoerd. Een groot deel van hen werd verhandeld met behulp van de zogenoemde ‘handjeklap-methode’. De verkoper stelt een prijs voor terwijl de koper afdingt. Bij het noemen van die prijs slaan ze in elkaars hand. Als een van de partijen een hand geeft in plaats van te slaan, is de koop definitief en wisselt het paard van eigenaar. Paarden die niet goed behandeld worden door hun eigenaar, zijn niet welkom op de markt.

Warenmarkt en Zuidlaardernacht
Naast de paardenmarkt, is er ook een zeer gevarieerde warenmarkt te vinden. De markt is zo’n 4,5 kilometer lang. De 400 kramen trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Het publiek schuifelt dan ook vaak van kraampje naar kraampje.

Rond de Zuidlaardermarkt is het bijna een week lang feest in het dorp. Zo is er op de Brink een kermis te vinden en staat de maandagavond en -nacht in het teken van de Zuidlaardernacht. Muziek en gezelligheid staan die nacht centraal. Terwijl Zuidlaren feest, worden ook de paarden aangevoerd. Om 6.00 ’s ochtends wordt de paardenmarkt namelijk al geopend door de burgemeester van de gemeente Tynaarlo. Daarnaast wordt er in de week rond de derde dinsdag van oktober een hardloopwedstrijd gehouden, is er vuurwerk te zien en is er in veel horecagelegenheden wat te doen.

Internationaal
De Zuidlaardermarkt kent een lange geschiedenis. In 2000 werd het 800-jarig bestaan van de markt gevierd. Sinds 2001 is de naam, net als het logo en het bekende Boertje, beschermd. Dit om te voorkomen dat de naam voor andere doeleinden wordt gebruikt. De markt wordt niet alleen bezocht door inwoners van Zuidlaren, ook internationaal staat de Zuidlaardermarkt goed bekend. Zo zijn er ieder jaar veel Duitse handelaren te vinden, maar ook Denen, Engelsen, Belgen, Oostenrijkers en Italianen kennen de weg naar Zuidlaren.

Project: Zuidlaardermarkt in Zuidlaren. Paardenmarkt, Zuidlaardernacht en warenmarkt.

Planning en looptijd: Programma in de week van 17 oktober 2017

Locatie

De paardenmarkt vindt sinds 2016 plaats op de Zuiderbrink in Zuidlaren, terwijl de jaarlijkse kermis te vinden is op de Brink.

Koopzondag met straattheater

Zondag 15 oktober is het koopzondag in Zuidlaren, inclusief straattheater door het hele dorp! Tal van verrassende acts in de Stationsweg en de Millystraat, tussen 13:00 en 17:00 uur.

Meer informatie

RTV Noord verzamelde beelden van de Zuidlaardermarkt in 1939, 1959 en 1994. Zie in het filmpje hoe de markt door de jaren heen veranderde.
Oud-voetballer en voetbaltrainer Martin Drent leerde op de Zuidlaardermarkt hoe de handjeklap-methode werkt. Zie hier hoe dat ging.