Blijf op de hoogte

We komen meer en meer in de ban van kunst, cultuur en historie met een knipoog. Vanaf mei 2017 is Tynaarlo een jaar lang de culturele gemeente van Drenthe. Het was even uitvogelen hoe die sticker nu goed op het raam te krijgen, maar het resultaat mag er zijn!

festyvals-logo-kleurt-gemeentehuis

Logo op het gemeentehuis van Tynaarlo
Culturele gemeente van Drenthe 2017-2018

FesTYvals ten einde: bedankt!

FesTYvals bedankt alle bezoekers, vrijwilligers, kunstenaars, acteurs, muzikanten, organisatoren, sponsoren en alle andere mensen die op hun manier hun steentje hebben bijgedragen aan FesTYvals. Wij kijken met een erg goed gevoel terug op een prachtig cultureel jaar....

Trots en enthousiasme na première Het Meisje van Yde

Margriet Benak van RTV Drenthe schreef een erg mooi stuk over de première van Het Meisje van Yde op zaterdag 12 april. Wij van FesTYvals zijn enorm trots en hebben erg veel zin in de voorstellingen die nog gaan volgen. Het hele stuk vind je op de site van RTV...

Korting op het Drents Museum!

Unieke kans! Korting op het Drents Museum! Bezoekers van de openluchttheatervoorstelling Het meisje van Yde krijgen op vertoon van hun kaartje 5 euro korting op de entree van het Drents Museum. Dit is je kans om het Meisje van Yde niet alleen tijdens de...

Première De Kinder van Vrees groot succes!

De première van De Kinder Van Vrees was een groot succes gisteravond! Gestart werd er op de parkeerplaats van het gemeentehuis in Vries, daarna een verrassend buitenprogramma, opwarmen met koffie en ten slotte een fantastisch slotstuk in de kerk. Met prachtige muziek...

Meisje van Yde gepresenteerd!

Het Meisje van Yde is maandag 27 november bekend gemaakt tijdens een presentatie in Yders Hoes te Yde. Uit de audities bleek Lisanne Dijkstra, in meerdere opzichten, geschikt voor de titelrol. Naast Lisanne maakt bekend acteur Peter Tuinman zijn opwachting als ‘de...

Impressie (foto en film) van Berend Botje retour

Wat een feest. Wat een publiek! En wat een geweldige sfeer tijdens de terugkeer van Berend Botje! Hebt u het gemist? Proef hier dan een beetje van de sfeer met deze foto’s en filmpjes.

Programma Berend Botje Retour 29 sept

Hier vindt u informatie over de route van de intocht, het programma en hier kunt u ook online alvast de kaartjes kopen. Dat scheelt morgen wachten in de rij voor de kassa.

RTV Drenthe’s week van Berend Botje

Een hele week speelt onze enige Drentse Zeeheld centraal op RTV Drenthe. Een groep van drie Drentse kunstenaars haalt de geest van Berend Botje terug naar Zuidlaren. Berend Botje, oftewel de internationale zeeheld Lodewijk van Heiden, ligt tegen zijn zin begraven in...

Dennenoord theater- en kampeerweekend: ‘Zeer geslaagd’

Kamperen op het terrein van Dennenoord en genieten van de voorstelling Updiggin’. Het kon tijdens het Dennenoord theater- en kampeerweekend, het tweede weekend van september. We blikken terug met Rosa Veldman, als marketeer betrokken bij het project en de muziekvoorstelling.

Berend Botje bijna weer retour in Zuidlaren

Op 28 september vaart zeilschoener Zephyr de laatste etappe van Delfzijl naar Groningen. Ook op deze dag kun je mee! Aanmelden is noodzakelijk. 29 september a.s. wordt gehouden Berend Botje weer in Zuidlaren onthaald.

Winnaar winactie: ‘We hebben echt genoten’

Paula Prins-Wijnalda uit Hoogkerk deed mee aan de winactie van Festyvals. Met haar bijdrage won ze twee tickets voor het High Tea Festival en een overnachting inclusief ontbijt bij Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk. Enthousiast en tevreden blikt ze terug.

High Tea Festival: ‘Zeker voor herhaling vatbaar’

Afgelopen weekend stond in Bunne het High Tea Festival op het programma. Hét festival voor zoetekauwen en theeliefhebbers en het eerste High Tea Festival in Nederland. Drie dagen lang proeven, beleven en genieten. We spraken met organisator en theesommelier Marloes Bodewes.

Juli en augustus: MuseumSessies bij De Buitenplaats in Eelde

Tijdens het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo zijn er diverse evenementen in Museum De Buitenplaats in Eelde. De Buitenplaats is het enige museum in de gemeente Tynaarlo en heeft daardoor een bijzondere rol. Zo worden er de komende maanden diverse muzikale MuseumSessies gehouden en zijn er diverse tentoonstellingen.

Terugblik Koepeltjes Festival: ‘Onvoorstelbaar wat muziek teweeg kan brengen’

Een fantastisch feest. Zo omschrijft Hanneke Wiersema het Koepeltjes Festival dat afgelopen weekend op het programma stond. Vanwege het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo was de zesde editie van het evenement in Eelde nóg feestelijker. Zo waren er optredens van inwoners uit de gehele gemeente en duurde het festival niet één, maar twee dagen lang.

Juli én augustus: Nieuwe Beeldenstorm in de Bonifatiuskerk

Deze zomer organiseert kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo een uitgebreid en gevarieerd programma in de Bonifatiuskerk in Vries. Tijdens het project ‘Nieuwe Beeldenstorm in de Bonifatiuskerk’ zijn er twee maanden lang iedere dag activiteiten.

‘We hebben het echt samen gedaan’

Afgelopen zondag werd er voor de Bonifatiuskerk in Vries het kunstwerk ‘Ode aan 153 kinderen in Vries’ onthuld. Het is een ode aan de 153 kinderlijkjes die bij een restauratie gevonden werden onder de oudste fundamenten van de kerk. Maar vooral is het een ode aan alle kinderen op de wereld. Met kunstenares Joke Gerds blikken we terug op de bijzondere onthulling.

WIN een Festyvals-arrangement!

Héééééééééééééééérlijk
slapen in het nieuwe Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk én naar het High Tea Festival in Bunne? Voor nop? Jazeker, dat kan!

Volop aandacht voor ‘Berend Botje Retour’

In Tallinn (Estland) werken aan kunstwerken die de ziel van Berend Botje verbeelden. Kunstenaars Kitty Boon, Anneliet van Beelen en Gea Koopman uit Zuidlaren gingen samen met Etse collega’s en BUOG-leden Kees Botman en Pieter Stellingwerf aan de slag. Het leverde een stel mooie verhalen op.

Zuidlaren herdenkt zijn Berend Botje in Tallin

De herdenking van Berend Botje die gisteravond in Tallinn plaatsvond is ook door de landelijke media opgepikt. Tijdens de bijeenkomst in het Koplipark in Tallinn was het trompetsignaal van de Last Post the horen, daarop volgde een korte toespraak. Volgens Kees Botman...

Terugblik Hunebed in de Kieker

Op 20 en 21 mei stond in Tynaarlo Hunebed in de Kieker op het programma. Het was alweer de derde editie van het evenement, waarbij bewoners hun opritten openstellen voor bezoekers. We blikken terug met bewoonster Cynthia Schenk.

BUOG zoekt verenigingen voor Berend Botje Retour

BUOG is op zoek naar sport, -buurt, -muziek, -dans en toneelverenigingen die samen met ons Berend Botje weer thuis willen onthalen in Zuidlaren op 29 september a.s. Samen met 350 schoolkinderen uit Zuidlaren, muzikanten, sportclubs, buurtverenigingen, ondernemers etc....

Terugblik optreden Charmantykoor

Het is inmiddels al even geleden, maar op 13 mei vormde het optreden van het Charmantykoor uit Eelde het eerste evenement van het reguliere programma van het culturele jaar. We blikken terug met koorlid Dineke Tholen.

Proosten op het culturele jaar met ‘De Vriendschap’

Op het terras, gezellig samen met vrienden genieten van één van de leuke evenementen van het culturele jaar. Daar hoort een toost bij. Een toost op de mooie festiviteiten en op de vriendschap. Tijdens het culturele jaar in Tynaarlo kan het. Met ‘De Vriendschap’, dat speciaal gebrouwen is voor Tynaarlo als culturele gemeente van Drenthe.

Dansers Danskwartier klaar voor OpeningsFesTYval

Op vrijdagavond 12 mei openen dansers van dansschool Het Danskwartier uit Zuidlaren het culturele jaar tijdens de spetterende openingsshow bij de Rijksluchtvaartschool in Eelde. In de show wordt dans gecombineerd met een lasershow en verschillende video-elementen.

Nationale Museumweek eert Meisje van Yde

Op de Kop van de Vaart in Assen kunnen bezoekers deze week het Meisje van Yde zien als een gouden hologram. In een grote, zwarte koepel komt het beroemde veenlijk met behulp van een projectie tot leven. Aan wethouder Miriam van Dijk de eer om als een van de eersten de projectie te bekijken.

Tentoonstelling over Berend Botje in het gemeentehuis

‘Berend Botje ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren.’ Zodra je het bekende kinderliedje eenmaal in je hoofd hebt, blijft het daar de hele dag rondspoken. Altijd al meer over Berend Botje willen weten? In het gemeentehuis in Vries vind je nu een expositie over de schipper. De kleine tentoonstelling tref je aan in de vitrines in de hal.

‘Het wordt gewoon echt heel erg leuk’

Op zaterdag 13 mei treedt het Charmantykoor uit Eelde-Paterswolde op in Museum De Buitenplaats in Eelde. Speciaal voor ‘Festyvals’ stelden ze hun concert uit en bedachten ze een programma vol liedjes die aansluiten bij het culturele jaar.

‘Hoe leuk is het om je eigen biertje te hebben?’

Wethouder Miriam van Dijk was deze week te gast bij bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen. Zo mocht ze hop aan het eerste brouwsel in de koperen ketels van de brouwerij toevoegen en hielp ze mee met het scheppen van de bierbostel. Maar waarom? In april komen Festyvals en Maallust met een eigen biertje.

Hunebed in de Kieker in Tynaarlo: Een bijzonder gewone straat

Wat eens begon als een evenement door en voor bewoners, liep al snel uit de hand en trekt nu iedere editie zo’n vijfhonderd bezoekers. Op 20 en 21 mei 2017 staat de derde editie van Hunebed in de Kieker in Tynaarlo op het programma.

Voorlopig programma culturele jaar in Tynaarlo (Update!)

Het is dichtbij en ook nog eens volop aanwezig. In de eigen streek en veelal met eigen mensen uit die streek. Kunst en cultuur, geïnspireerd door de historie. Historie met een knipoog. Op deze pagina vind je ons voorlopig programma.

Opening culturele jaar: ‘Wat wij nu maken, heb ik nooit eerder gezien’

Vrijdagavond 12 mei wordt het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo op feestelijke wijze geopend. Tijdens deze spetterende openingsshow wordt dans gecombineerd met een lasershow en verschillende video-elementen. Dansers van dansschool Het Danskwartier in Zuidlaren zijn druk bezig met de voorbereidingen.

Berend Botje Retour moet groots worden

Ook de tweede bijeenkomst voor het project ‘Berend Botje Retour’ werd bezocht door een groot aantal nieuwsgierigen. En allemaal verlieten ze na afloop enthousiast de bijeenkomst bij Molenmuseum De Wachter, want het evenement wordt groots!

Bonifatiusfestival en het mysterie van Vries

Het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo vindt plaats op en rond een aantal cultuurhistorische kernpunten. Eén daarvan is de Dorpskerk in Vries, waar op 10 en 11 juni 2017 het Bonifatiusfestival georganiseerd wordt. En dan is er ook nog het mysterie met de kinderlijkjes die tijdens een renovatie van de kerk werden gevonden.

Wethouder blikt vooruit op het culturele jaar

Tynaarlo is in 2017 en 2018 de Culturele Gemeente van Drenthe. Cultuurwethouder Miriam van Dijk blikt vast vooruit op het culturele jaar. ,,In deze regio schreeuwen we het misschien niet van de daken, maar zulke verhalen hebben wij óók.”

Voorlopig programma van het culturele jaar in Tynaarlo

Het is dichtbij en ook nog eens volop aanwezig. In de eigen streek en veelal met eigen mensen uit die streek. Kunst en cultuur, geïnspireerd door de historie. Historie met een knipoog. Op deze pagina vind je ons voorlopig programma.

Enthousiaste start project Berend Botje

Maandagavond 21 november 2016 vond de aftrap plaats van het project ‘Berend Botje’. De avond werd gehouden in Molenmuseum de Wachter in Zuidlaren. Ongeveer 30 enthousiastelingen kwamen op de open uitnodiging af. Een gevarieerd gezelschap van kunstenaars, een zangkoor en diverse toneelverenigingen.