VanTyNaarLo is tijdens het culturele jaar overal

Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo zit vol plannen voor het culturele jaar. Zo komen er door de gehele gemeente spandoeken te hangen met daarop werk van de kunstenaars en is er een uitgebreid programma in de Dorpskerk in Vries.

‘Creatief zijn is hartstikke leuk en echt iedereen is het’, legt kunstenaar Maya Vermeulen uit. ’We willen mensen zover krijgen dat ze echt dingen gaan doen’. Daarom heeft kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo gekozen voor activiteiten met veel interactie. ‘Mensen moeten op een andere manier naar hun omgeving gaan kijken’, beargumenteert Eske Koetje. ‘We willen ze inspireren.’

VanTyNaarLo is in de zomermaanden twee maanden lang actief in de Dorpskerk in Vries. Op het programma staan onder meer verschillende, doorlopende exposities en theatervoorstellingen. Daarnaast worden bezoekers uitgedaagd mee te bouwen aan de Toren van Babel en kunnen ze live kunstenaars aan het werk zien. De Bonifatiuskerk is daarom in juli en augustus elke dag tussen 10 uur en 17 uur open. ‘We proberen er zoveel mogelijk zelf te zijn. Vooral in de weekenden’, licht Koetje toe.

‘Blow-up’
De kunstenaarsvereniging telt op dit moment 39 leden. Het doel van de vereniging is het behartigen van de belangen van professionele beeldend kunstenaars die wonen en werkzaam zijn vanuit de gemeente Tynaarlo. Binnen de vereniging zijn verschillende kunstdisciplines vertegenwoordigd. Te denken valt aan schilderen, tekenen, beeldhouwen en fotografie, maar de leden doen ook aan grafisch werk, film, illustratie of maken muziek.

In totaal is de vereniging bij drie projecten betrokken en zijn er concrete plannen voor een vierde. Zo trappen ze het culturele jaar af met 16 zogenoemde ‘blows-up’, spandoeken die door de hele gemeente komen te hangen. Op de spandoeken zijn uitvergrote foto’s te zien van werken van de kunstenaars. ‘We hangen ze op bij historische plekken en willen zo verbindingen leggen van festival naar festival’, legt Vermeulen uit.

Kraaien
‘Ze wijzen de plekken van het culturele jaar aan en mensen kunnen zo op een laagdrempelige manier werk van kunstenaars uit Tynaarlo zien’, voegt Koetje toe. Haar werk komt op een spandoek bij de Dorpskerk in Vries te hangen. ‘Ik heb bijvoorbeeld kraaien getekend, want zij zijn de bewoners van de kerktoren. Op deze manier leggen we een link tussen de locatie en de kunstenaar. Mensen moeten met een twist naar de plek leren kijken.’

Locatie

De 16 spandoeken komen op diverse plekken in de gemeente te hangen. De overige activiteiten vinden plaats in de Dorpskerk van Vries.
Adres: Brink 3, 9481 BE Vries

Meer informatie

Meer weten over kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo? Op hun website is meer informatie te vinden.
Voor meer informatie over de activiteiten van de kunstenaarsvereniging tijdens het culturele jaar kunt u terecht op onze evenementenpagina.