Proosten op het culturele jaar met ‘De Vriendschap’

Het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo heeft ook een bijzondere vriendschap opgeleverd. De gemeente brengt namelijk in samenwerking met bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen een eigen biertje uit, waarmee geproost kan worden op een bijzonder jaar.

Op het terras, gezellig samen met vrienden genieten van één van de leuke evenementen van het culturele jaar. Daar hoort een toost bij. Een toost op de mooie festiviteiten en op de vriendschap. Tijdens het culturele jaar in Tynaarlo kan het. Met ‘De Vriendschap’, dat speciaal gebrouwen is voor Tynaarlo als culturele gemeente van Drenthe.

Speciaalbier
“Waar bouw je nou het beste een feestje mee”, vroeg cultuurwethouder Miriam van Dijk zich een paar maanden geleden hardop af. “We hebben straks een jaar lang allerlei mooie Festyvals. Daar hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken bij. Hoe leuk is het dan om je eigen biertje te hebben?” En dus zocht de gemeente contact met Maallust in Veenhuizen. De bierbrouwerij ligt dan niet in de gemeente Tynaarlo, een groot deel van de ondernemers die betrokken zijn bij Maallust, wonen er wel. Eén daarvan is Bert Pathuis. “De gemeente wilde graag een speciaalbiertje”, vertelt hij. “Maallust ligt in de buurgemeente en we zijn allemaal Drents. En wat is er nou mooier dan een Drents biertje? Na de aanvraag zijn we apart voor Festyvals een speciaalbier gaan brouwen.”

Proosten

Het resultaat is ‘De Vriendschap’, een biertje speciaal gebrouwen voor Tynaarlo. “We gaan het hierna ook nooit meer voor andere doeleinden gebruiken”, legt Pathuis uit. Het speciale ‘Tynaarlo Bier’ is een traditioneel blond bier van hoge gisting. Hoppig, fris, bitterzoet en rijk van smaak. Het bier is net als alle bieren van Maallust ongefilterd en niet gepasteuriseerd. “Dit doen we natuurlijk niet voor iedereen. We zijn wel vaker gevraagd door partijen, maar hebben altijd nee gezegd. De afgelopen tijd hebben we uitgebreid in capaciteit, dus hadden we nu ook de mogelijkheid om het te produceren. Daarnaast gaat het natuurlijk om een hele speciale gelegenheid en een bijzondere partij. We zijn echt een vriendschap aangegaan met de gemeente.”

Voorproeven
Het ‘Tynaarlo Bier’ is straks bij een groot aantal horecagelegenheden in de gemeente te vinden. Inmiddels is er al ruim 700 liter verkocht. “Iedereen is heel enthousiast over het biertje. De brouwer, de verkoper, maar ook onze club van voorproevers.” En ook Pathuis en wethouder Van Dijk kunnen beamen dat het biertje heerlijk is. Een paar weken geleden proefden zij het namelijk stiekem voor. Zodra de brouwer even weg was, keurden ze het brouwsel in de grote koperen ketels van de bierbrouwerij. En dat beviel prima. “Het is een bijzonder biertje geworden. Het is heel mooi dat we straks kunnen proosten op De Vriendschap”, zegt Pathuis. “Het is een leuk en bruisend initiatief, net als de Festyvals straks worden”, voegt de wethouder toe.

Locatie

Bierbrouwerij Maallust is gelegen aan de Hoofdweg in Veenhuizen.
Adres: Hoofdweg 140, 9341 BL Veenhuizen

Meer informatie

Meer informatie over het programma van het culturele jaar kunt u vinden op onze programmapagina!