‘We hebben het echt samen gedaan’

Afgelopen zondag werd er voor de Bonifatiuskerk in Vries het kunstwerk ‘Ode aan 153 kinderen in Vries’ onthuld. Het is een ode aan de 153 kinderlijkjes die bij een restauratie gevonden werden onder de oudste fundamenten van de kerk. Maar vooral is het een ode aan alle kinderen op de wereld. Met kunstenares Joke Gerds blikken we terug op de bijzondere onthulling.

In 1947 werden er bij een restauratie van de kerk 153 kinderlijkjes gevonden. Ze zouden daar zo’n duizend jaar geleden zijn begraven. Over het hoe, wat en waarom weten we echter weinig. “Of het echt zo is? We weten het niet. Er is zo weinig over geschreven. Maar het is een intrigerend verhaal en het past heel goed bij het thema van het culturele jaar, namelijk historie met een knipoog”, legt kunstenaar Joke Gerds uit.

Ter herinnering aan de kinderen staat er nu een kunstwerk aan de voorzijde van de kerk. De kunstuiting is echter niet alleen bedoeld voor die 153 kinderen. Het is een ode aan alle kinderen op de wereld. “We wilden ons niet alleen beperken tot het verleden. Er moest ook iets van toekomstperspectief aan toegevoegd worden. Het is een vrolijke en optimistische kunstuiting. Ik hoop dat dit ook geldt voor de toekomst van de kinderen.”

Voor en door het dorp
Voor en door het dorp. Zo omschrijft Gerds de totstandkoming van de kunstuiting. De dorpsgemeenschap heeft dan ook samen de 153 poppetjes ‘aangekleed’. Schoolkinderen hebben samen met de kunstenares de poppetjes in allerlei vrolijke kleuren geschilderd en versierd. En leden van Vrouwen van Nu, Passage en vrijwilligers van Kornoeljehof hebben mutsjes in verschillende vormen en kleuren gebreid. “Veel mensen bleven na de kerkdienst hangen om bij de onthulling te zijn of kwamen er speciaal op af. We hebben het dan ook echt samen gedaan. De kinderen die hebben meegeholpen met schilderen, zochten meteen hun poppetjes op. Heel leuk.”

Jizo
De kinderen worden geëerd met aangeklede poppetjes. De kunstuiting is hiermee gebaseerd op een legende uit Japan over een boeddhistische god, Jizo. Jizo is de god van de overleden kinderen. Hij zorgt voor hen als een liefhebbende vader. In veel Japanse tempels staan dan ook zogenoemde Jizo-beeldjes. Men gelooft dat doodgeboren en jong gestorven kinderen door Jizo naar de volgende wereld worden gebracht. In de tempels worden de beeldjes door moeders van een rode slap voorzien of aangekleed. Daarnaast hangen er vaak speelgoedjes om het beeld. “Ik kom zo’n twee keer per jaar in Japan, omdat mijn kinderen daar wonen. Dan loop je een oude tempel in en zie je de poppetjes met mutsjes, slabbetjes of speelgoedjes. Maar het idee kwam van kerkrentmeester Loek Broerse. Ook hij kwam in Japan de beeldjes tegen.”

Piramidevorm
De Jizo-beeldjes staan vaak in een piramidevorm, net als de kunstuiting. Een twee meter hoge, houten piramide, waarop 153 poppetjes staan. De kleurige, kunstzinnige opstelling staat gedurende de maanden juli en augustus voor de Bonifatiuskerk. Onder de toren hangt tijdens de expositie een werk van Mathilde Leonore, waarop 153 rozen staan afgebeeld met in het hart een kindergezicht. Na de expositie worden de 153 kinderbeeldjes aangeboden aan de bedrijven en particulieren die als sponsor de expositie mogelijk hebben gemaakt.

Leonore

Locatie

Het kunstwerk staat aan de voorzijde van de Bonifatiuskerk in Vries.
Adres: Brink 3, 9481 BE Vries

Meer informatie

Meer informatie over het bijzondere kunstwerk vind je hier.

De onthulling van het kunstwerk bij de Bonifatiuskerk in Vries moeten missen? Geen probleem. RTV Drenthe was erbij en maakte een mooie reportage!