Koepeltjes Festival: ‘Het mooiste festival in Noord-Drenthe’

Een extra dag en optredens van inwoners uit de gehele gemeente. Vanwege het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo zal de zesde editie van het Koepeltjes Festival in Eelde nóg feestelijker zijn.

Vorig jaar had de organisatie van het Koepeltjes Festival met het 5-jarig bestaan een feestje te vieren, maar ook dit jaar is het bestuur in een extra feestelijke stemming. Vanwege het culturele jaar stelt de organisatie het festival en alle podia beschikbaar voor inwoners uit de gehele gemeente Tynaarlo. De zesde editie van het festival heet dan ook niet voor niets ‘CultuurHeel Tynaarlo’. ‘Het is echt voor en door Tynaarlo. Ik zie ook nergens in Nederland een soortgelijk festival. Eigenlijk een gemiste kans voor ieder dorp’, legt bestuurslid Dennis Franke uit. ‘Je werkt met veel vrijwilligers en lokaal talent. Je doet het dan ook echt met z’n allen. We zijn ieder jaar weer stomverbaasd over wat zich aanmeldt. Er loopt zoveel talent rond!’

Muziekfestival
In 2012 stond de eerste editie van het Koepeltjes Festival op het programma. Al vanaf het begin is vice-voorzitter Hanneke Wiersema erbij betrokken. ‘In 2011 kwam de plaatselijke predikant Kaj van der Plas met het idee om een jaar lang wat te doen rondom het thema ‘Dorp vol verhalen’. Ik mocht het muzikale gedeelte doen en dacht al snel aan een muziekfestival met bands, muziek en eettentjes. Ik heb een muziekschool en ben vooral klassiek georiënteerd, en nu organiseer ik al jaren een popfestival. Geweldig niet?’, lacht ze.

Vol enthousiasme vertelt ze over hoe het festival aan haar naam komt. ‘Tijdens een van onze eerste gesprekken vertelde Dennis over de oude muziekkoepel in het Koepeltjesbos, waar onder andere Herman Brood ooit heeft opgetreden. Het bleek dé ontmoetingsplaats in de jaren ’60 te zijn. Met het festival kunnen we die oude koepel eren.’ Het Koepeltjes Festival bleek al tijdens de eerste editie een succes. ‘We hadden geen idee of het zou aanslaan. We rekenden op ongeveer 1500 mensen. Er kwamen er 5000’, vertelt ze met nog steeds een beetje verbazing in haar stem.

Verbinden
‘We zijn ooit begonnen met het idee dat het eenmalig was’, vult Franke aan. ‘Maar het was zo leuk en bijzonder dat we het er al snel over eens waren dat het niet bij één keer kon en mocht blijven. Ieder jaar zijn we weer verbaasd over het feit dat er uit alle hoeken en gaten van het dorp talentvolle mensen komen. Dat is zo leuk. Als ik nu in de Jumbo loop, kom ik mensen tegen die ik tijdens het festival heb leren kennen. Het verbindt heel erg.’ Dit jaar mogen alle creatievelingen met affiniteit met de gemeente zich aanmelden. ‘We hebben daarom geen idee wat we kunnen verwachten. We weten inmiddels aardig wat er aan muzikaal talent in Eelde rondloopt. Maar hoe zit dat in Vries? Of in Zuidlaren?’

Als het aan Wiersema ligt, mist dan ook geen enkele inwoner van de gemeente het festival op 30 juni en 1 juli 2017. ‘Het is het mooiste festival in Noord-Drenthe. Pop, theater en dans. Alle creatieve aspecten komen aan bod. En het is nog gratis ook. Wat wil je nog meer?’

Locatie

De activiteiten vinden plaats op het festivalterrein in het centrum van Eelde. ‘Museum De Buitenplaats heeft zelfs een expositie een week verschoven om mee te kunnen doen met het festival. Dat is toch fantastisch?’, merkt Wiersema enthousiast op.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden? En wilt u meer weten over de locatie, de tijdstippen en de aanmeldprocedure? Lees dan het artikel op onze website.
Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van het evenement: www.koepeltjesfestival.nl.