Nationale Museumweek eert Meisje van Yde

Op de Kop van de Vaart in Assen kunnen bezoekers deze week het Meisje van Yde zien als een gouden hologram. In een grote, zwarte koepel komt het beroemde veenlijk met behulp van een projectie tot leven. Aan wethouder Miriam van Dijk de eer om als een van de eersten de projectie te bekijken.

In de koepel kunnen bezoekers het Meisje van Yde op indrukwekkende en realistische wijze ‘ontmoeten’. Tweeduizend jaar na haar dood en 120 jaar na haar vondst, komt ze zo weer tot leven. “Ik kreeg er kippenvel van”, vertelt wethouder Miriam van Dijk na haar bezoek aan het hologram. “Je hebt er zoveel over gelezen en we zijn zo met haar bezig tijdens het culturele jaar. Heel bijzonder dit.”

De cultuurwethouder is onder de indruk van de subtiele en respectvolle manier waarop de projectie is gemaakt. “Ik had verwacht dat ze er meer uit zou zien zoals in het museum, maar ze wordt op een wat elfachtige manier uitgebeeld. De projectie eert haar op een lieve en respectvolle manier. Dat was haar dood natuurlijk allerminst.”

Tijdens de derde Nationale Museumweek (3 tot en met 9 april) zetten ruim 400 musea hun pronkstukken in de schijnwerpers. Drie van deze Gouden Pronkstukken, waaronder dus het Meisje van Yde, zijn met behulp van een projectie uitvergroot tot indrukwekkend formaat. Asser band Tangerine had speciaal voor de onthulling van het gouden hologram een nummer geschreven over het beroemdste veenlijk van Nederland. “Je sterft en 2000 jaar later word je weer tot leven gewerkt. Dat lijkt ons heel gek. Dat aspect staat centraal in ons nummer.”

Een fragment van het optreden van Tangerine is te vinden op ons Youtube-kanaal.

Locatie

De projectie is te vinden op de Kop van de Vaart in Assen. Daarnaast is het Meisje van Yde te zien in het Drents Museum.
Adres: Brink 1, 9401 HS Assen

Meer informatie

Tijdens het culturele jaar wordt er een theatervoorstelling over het Meisje van Yde gemaakt. Meer informatie vindt u op de evenementenpagina!