‘Met alle activiteiten proberen we verbindingen te leggen’

Het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo vindt plaats op en rond een aantal cultuurhistorische kernpunten. Eén daarvan is de Dorpskerk in Vries. Daar wordt op 10 en 11 juni 2017 het Bonifatiusfestival georganiseerd. En dan is er ook nog het mysterie met de kinderlijkjes, die tijdens een renovatie van de kerk werden gevonden. Predikant Bert Altena vertelt.

Al langer liep hij rond met het idee om een festival te organiseren, geheel gewijd aan Bonifatius. De missionaris is de naamgever van de oude Romaanse kerk in Vries. Maar toen predikant Bert Altena hoorde over het culturele jaar, werden de plannen iets opgeschoven. “We hebben toen besloten het Bonifatiusfestival een jaar later te organiseren. In het culturele jaar kunnen we het festival nog meer uitbreiden.”

Bonifatiusfestival
De Protestantse gemeente Vries organiseert het evenement in juni samen met lokale partners. De Historische Vereniging, de Vereniging voor Volksvermaak Vries en de plaatselijke horeca zijn erbij betrokken. De ideeën zijn talrijk en de voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Zo worden er in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen lezingen gegeven over Bonifatius en is er een fiets- en wandelroute voor gezinnen. Ook wordt er een speciaal voor het festival geschreven theaterstuk opgevoerd en is er een middeleeuwse markt te vinden.

Inwoners van de gemeente Tynaarlo kunnen daarnaast meedoen aan een kunstwedstrijd. “De opdracht is het maken van een eigen verbeelding van Bonifatius. De kunstwerken worden tentoongesteld in de kerk”, vertelt Altena. “En op zondag houden we een oecumenische kerkdienst. Dat is een dienst voor protestanten én katholieken. Met de activiteiten proberen we verbindingen te leggen. We willen in het dorp staan en samenwerken met het bloeiende verenigingsleven van Vries.”

In onderstaand filmpje vertelt predikant Bert Altena meer over het Bonifatiusfestival. (Let op! Doordat de opnames in de kerk gemaakt zijn, kan het geluid wat galmend zijn)


153 kinderlijkjes
Ook wordt er tijdens het culturele jaar een monument gemaakt voor de 153 kinderlijkjes die werden gevonden bij de kerk. In 1947 is de Bonifatiuskerk gerestaureerd. Daarbij werden verschillende archeologische vondsten gedaan. Ook werd er een groot aantal kinderlijkjes gevonden. Nog altijd is het een raadsel wat er met de kinderen is gebeurd. “Wat is de achtergrond? En wat is de reden dat ze daar begraven zijn”, vraagt Altena zich hardop af. “We weten er eigenlijk weinig tot niets van. Het blijft een mysterie.”

Meer weten over de gevonden kinderlijkjes? Bert Altena noemt in onderstaande video een paar van de verklaringen die er rondgaan. (Let op! Doordat de opnames in de kerk gemaakt zijn, kan het geluid wat galmend zijn)

Locatie

Dit evenement vindt plaats in en rond de Dorpskerk in Vries. De Bonifatiuskerk staat aan de Brink 3.

Programma

Kijk hier voor meer informatie en het programma.

Meer informatie

Meer weten over het Bonifatiusfestival en de gevonden kinderlijkjes? Bekijk dan de video’s! Voor meer informatie over het evenement kunt u op deze site terecht.

Geïnteresseerden in de kunstwedstrijd kunnen zich aanmelden via bonifatiusfestival@gmail.com. Zij krijgen dan de spelregels en verdere informatie opgestuurd. Opgeven kan tot 1 maart 2017.

De organisatie van het Bonifatiusfestival komt binnenkort met een speciale Facebookpagina waar ze inwoners van de gemeente op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Wordt vervolgd.