‘Berend Botje Retour’ moet groots worden

Ook de tweede bijeenkomst voor het project ‘Berend Botje Retour’ werd bezocht door een groot aantal nieuwsgierigen. En allemaal verlieten ze na afloop enthousiast de bijeenkomst bij Molenmuseum De Wachter.

Er kwamen veel nieuwe gezichten op de bijeenkomst af, maar ook mensen die voor de tweede keer kwamen. Muziekverenigingen, toneelspelers of leden van het mannenkoor. Allemaal willen ze een bijdrage leveren aan het project dat het grootste evenement van het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo moet worden. Berend Botje Retour wordt georganiseerd door BUOG, een theaterbedrijf dat voorstellingen in Noord-Nederland maakt. Hiervoor werken ze samen met zowel amateurs als professionals.

Estland
Centraal in het project staat Berend Botje en de mythe die er heerst. Wie Berend Botje precies is, is nog altijd niet bekend. Een naam die veelvuldig genoemd wordt is Lodewijk van Heiden (1772 – 1850), de enige Nederlandse zeeheld van Drentse komaf. Van Heiden woonde in Den Haag, maar verbleef ’s zomers vaak met zijn familie op havezate Laarwoud in Zuidlaren.

De zeeheld overleed in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Het is de reden dat het evenement daar in september start. “Een kunstenaar uit Tallinn en een kunstenaar uit Zuidlaren gaan samen een kunstwerk maken dat de geest van Berend Botje bezit. Zijn graf is namelijk al geruimd”, legt theatervormgever Kees Botman uit. “We gaan zijn geest met veel eerbetoon terugbrengen. In het eerste deel van het project wordt dit kunstwerk dan ook over de Oostzee teruggevaren naar Waterhuizen en per paard en wagen naar Zuidlaren gebracht.”

Ambities
Daar moet ‘Berend Botje’ op 30 september 2017 ontvangen worden met een muzikale en feestelijke parade. De plannen liggen er en beloven een waar spektakel. “Wat gebeurt hier in vredesnaam? Dat is wat je dan zou moeten denken”, licht regisseur Pieter Stellingwerf toe. “De ambities zijn groot, maar het moet ook groot worden. Denk aan koren, korpsen en scholen. Het moet iets worden dat je niet wilt missen.”

Theatervoorstellingen
De parade wordt afgesloten met een reeks theatervoorstellingen waarin de verschillende verhalen over de oorsprong van Berend Botje samenkomen. Vijf avonden lang staan deze muzikale voorstellingen op het programma. Op dit moment hebben zich al zo’n 80 vrijwilligers aangemeld. Hulp blijft echter bij alle onderdelen van het project meer dan welkom. Aanmelden kan via info@buog.nl.

Meer weten over ‘Berend Botje Retour’? Kees Botman en Pieter Stellingwerf (BUOG) vertellen er in onderstaand filmpje meer over!

Festivalagenda

Op 23 september 2017 start de reis met het kunstwerk vanuit Estland naar Waterhuizen. Op vrijdag 29 september vindt de feestelijke intocht van het kunstwerk plaats. Die avond staat ook de eerste voorstelling op de agenda, net als op 30 september en 1, 6 en 7 oktober.

Locatie

Dit evenement vond plaats in Molenmuseum de Wachter, Havenstraat 36 in Zuidlaren.

Meer informatie

Op zoek naar meer informatie over Berend Botje en het bekende kinderliedje over hem? Op de website is meer te vinden over de beroemde zeeheld van Zuidlaren.
En bent u nieuwsgierig geworden naar de indrukwekkende productie over Berend Botje? Meer informatie over de voorstellingen vindt u hier.