Tynaarlo: eindeloze lijst aan rijksmonumenten

Verspreid over de gemeente Tynaarlo staan meer dan negentig rijksmonumenten. Oude Romaanse kerken, landgoederen en beschermde dorpsgezichten. Maar ook molens, hunebedden en grafheuvels, of oude boerderijen vallen onder dat rijtje aan monumenten. Culturele historie is er dus genoeg te vinden!

Een van die vele rijksmonumenten is de Sint-Bonifatiuskerk in Vries. De oude Romaanse kerk is waarschijnlijk de oudste kerk van Drenthe, samen met die van Anloo. Ook in Eelde en in Zuidlaren is zo’n Romaanse kerk te vinden.

Landgoederengordel
Daarnaast ligt er rondom Eelde-Paterswolde een heuse ‘landgoederengordel’. De monumentale landgoederen weerspiegelen de rijkdom van de Groningse elite en de welvaartsperiode in de 18de en 19de eeuw. Nog altijd vervullen de landgoederen een belangrijke functie voor de recreatie, natuur en cultuur in de gemeente. De dorpen Eelde en Paterswolde worden omringd door landgoederen als De Braak en Vennebroek. Maar ook De Duinen, Lemferdinge en Huize Welgelegen, ook wel villa Friescheveen genoemd, mogen we niet vergeten. Zuidelijker liggen de landgoederen Vosbergen, Oosterbroek en Hooghullen. Bij de landgoederen kun je eindeloos wandelen. Door en langs de park- of bosachtige omgevingen loopt dan ook een vaak bewegwijzerde en prachtige wandelroute.

Beschermde dorpsgezichten
De ‘landgoederengordel’ is een van de beschermde dorpsgezichten van de gemeente Tynaarlo. Volgens het Cultureel Erfgoed zijn er in Nederland meer dan 300 beschermde dorps- en stadsgezichten. De geschiedenis van deze dorpsgezichten gaat terug naar voor het jaar 1850. Ook de dorpskernen van Zuidlaren en Vries zijn beschermd dorpsgezicht, net als het terrein van Dennenoord.

Molens en boerderijen
De lange lijst met rijksmonumenten wordt compleet gemaakt met de diverse molens, hunebedden en grafheuvels, of oude boerderijen in de gemeente. In de tabel hiernaast vindt u de rijksmonumenten van de gemeente Tynaarlo per dorp.

Locatie

Dorp Aantal Voorbeelden
De Groeve 1 De Boezemvriend / Molen van De Groeve (industrie- en poldermolen)
Eelde 10 Onder meer: Dorpskerk, Nijsinghhuis, grafheuvel, Oosterbroek, Hoog Hullen en Vosbergen
Midlaren 6 Onder meer: meerdere grafheuvels, hunebedden D3 en D4, een krimpenboerderij en twee keuterboerderijen
Oudemolen 2 De Zwaluw (industrie- en poldermolen)
Paterswolde 26 Onder meer: Lemferdinge, Vennebroek, De Braak, De Duinen en diverse woonhuizen.
Tynaarlo 1 Hunebed D6
Vries 13 Onder meer: Sint-Bonifatiuskerk, Bosch en Vaart, hervormde pastorie en diverse woonhuizen en boerderijen
Zeijen/Zeyen 3 Hunebed D5, boerderij Leeghof en de Cremer Hoeve
Zuidlaarderveen 1 Boerderij De Horst
Zuidlaren 28 Onder meer: Hervormde kerk, De Wachter, Laarwoud, Dennenoord en diverse woningen en grafheuvels.

Meer informatie

Vragen over het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo? In dit artikel proberen wij uw vragen te beantwoorden.