Musea en exposities

Het Meisje van Yde, Berend Botje en de Ridderorde van Bunne. De gemeente Tynaarlo is rijk aan cultuur in alle soorten en maten. Ook op het gebied van musea en exposities.

Een bekend museum in de gemeente Tynaarlo is Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren. Deze koren- en oliemolen is gebouwd in 1851. Nog altijd is er genoeg te zien. Zo zijn er vier (gerestaureerde) werkzame stoommachines, een olieslagerij, een specerijenmaalderij en een ambachtelijke bakkerij. Daarnaast beschikt de molen over een smederij, een klompenmakerij, een steltmakerij en vind je er een grote collectie aan authentieke voorwerpen. In het museum is naast veel te zien, ook veel te doen en te leren over de molen en het leven van de vroegere molenaars. De Wachter is niet de enige molen in de gemeente. Op onze molenpagina vind je de andere molens die nog actief en te bezoeken zijn.

Het is al even geleden, maar nog steeds geeft onderstaand filmpje een goed beeld van het molenmuseum. In 2010 ging RTV Drenthe er namelijk op bezoek.


De Buitenplaats
Een ander bekend museum is museum De Buitenplaats in Eelde. Een museum dat naar eigen zeggen voor iedereen is. Van bewonderaars van kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur tot liefhebbers van historische en moderne architectuur. Aan iedereen is gedacht. Naast het museum is ook de naastgelegen museumtuin en het Nijsinghhuis te bezoeken. Dit mooi gerestaureerde huis komt uit de 17de eeuw en is een van de vele rijksmonumenten in de gemeente. Het museum heeft als doel bezoekers bewust te maken van de rol die kunst, natuur en architectuur in de samenleving spelen en hen te inspireren vrij en autonoom te denken.

Het volgende filmpje van Jaap Elevelt geeft een goed beeld weer van het museum.

Op een steenworp afstand van de gemeente Tynaarlo is nog een aantal andere bekende musea te vinden, zoals het Groninger Museum en het Drents Museum, waar ook het Meisje van Yde te bezoeken is.

Galerieën en exposities
In de gemeente worden regelmatig diverse exposities georganiseerd. Zowel in de musea, als in de verschillende galerieën die de gemeente kent. In Vries bevindt zich Atelier Brink 2 van beeldend kunstenaar Erik van Ommen en zijn vrouw Wilma Brinkhof. Galerie Lemferdinge op het gelijknamige landgoed in Paterswolde heeft wisselende exposities. Bij galerie Brink 7 in Yde vinden ook wisselende exposities plaats. Daarnaast is er een beeldentuin te vinden. Yde kent verder Galerie Kunst B&V met een ruime expositieruimte.

Locatie

De locatie verschilt per activiteit. Meer informatie over het programma van het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo vindt u hier.

Meer informatie

Tijdens het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo is een grote rol weggelegd voor kunst en exposities. Zo wordt er een expositie georganiseerd in de Rijksluchtvaartschool, vinden er diverse exposities plaats in het gemeentehuis in Vries en komt het terug in tal van andere programmaonderdelen.