Molens in Tynaarlo

Poldermolens, korenmolens en oliemolens. En wat te denken van een heuse paaltjasker? Tynaarlo kent een grote verscheidenheid aan molens, die verspreid over de hele gemeente staan. De gemeente kent zelfs een dorp met het woord molen erin. In Oudemolen vind je nu nog altijd een korenmolen.

molens

Vroeger stonden er wel veertig molens in de gemeente. Het overgrote deel daarvan is inmiddels verdwenen, maar een enkeling is nog altijd te bezoeken. Zo laten de molens in Zuidlaren, De Groeve en Oudemolen nog regelmatig hun wieken draaien.

Zuidlaren – De Wachter
In Zuidlaren staat ‘De Wachter’. Deze koren- en oliemolen stamt al uit 1851 en is nu vooral een molenmuseum. Nog altijd is er dan ook genoeg te zien. Zo heeft de molen vier (gerestaureerde) werkzame stoommachines, een olieslagerij, een specerijenmaalderij en een ambachtelijke bakkerij. Ook is er een smederij, een klompenmakerij, een steltmakerij en vindt men er een grote collectie met authentieke voorwerpen. In het molenmuseum is naast veel te zien, ook veel te doen en veel te leren over de molen en het leven van de vroegere molenaars.

De Groeve – De Boezemvriend
In De Groeve staat ‘De Boezemvriend’, een poldermolen uit 1871. Dit soort molens werden gebruikt om de grond van het land te ‘drogen’. Dit was nodig omdat de drassige grond anders niet geschikt was om op te wonen of om iets op te verbouwen. Nog steeds is De Boezemvriend maalvaardig.

Oudemolen – De Zwaluw
Oudemolen is een buurtschap in de gemeente Tynaarlo. Volgens het Geheugen van Drenthe betekent de naam ‘bij de oude molen’. In 1579 werd er namelijk een watermolen gebouwd bij de Drentsche Aa. Ook nu kent het dorp nog een molen, namelijk korenmolen ‘De Zwaluw’. Deze molen werd in 1837 gebouwd en werd gebruikt om graan te malen.

Zeijen – Paaltjasker
In Zeijen staat een wat kleinere molen, namelijk een paaltjasker. Dit is één van de oudste molentypes en werd vroeger gebruikt voor het bemalen van vennetjes ten behoeve van de turfstekerij.

Locatie

Molenmuseum ‘De Wachter’ – Havenstraat 36, Zuidlaren
Molen ‘De Zwaluw’ – Molensteeg 8, Oudemolen
Molen ‘De Boezemvriend’ – Hunzeweg 4, De Groeve

Meer informatie

In de afgelopen 150 jaar zijn heel wat molens in de gemeente Tynaarlo afgebroken, afgebrand of omgewaaid. Molenmuseum ‘De Wachter’ heeft ze op een rijtje gezet.

En van molen ‘De Zwaluw’ is zelfs een (Engelstalig) filmpje gemaakt met behulp van beelden uit een drone.