Evenementen in Tynaarlo

De gemeente Tynaarlo kent talloze evenementen. En in het culturele jaar, dat start in mei 2017, zullen het er nog veel meer zijn dan normaal. Twee van de bekendste evenementen zijn de Zuidlaardermarkt en het Bloemencorso Eelde.

Zuidlaardermarkt

monument-zuidlaardermarkt

Monument Zuidlaardermarkt. Foto: Gouwenaar

1134 paarden werden er in 2015 aangevoerd naar Zuidlaren. En een groot aantal ging met behulp van de ‘handenklapmethode’ met een andere eigenaar weer mee naar huis. Elke derde dinsdag van oktober wordt Zuidlaren overspoeld door paardenhandelaren uit heel Europa, hun paarden en pony’s en heel veel paardenliefhebbers. De Zuidlaardermarkt is dan ook niet voor niets de grootste paardenmarkt van Europa.

Maar de Zuidlaardermarkt is meer. Naast paarden en pony’s vindt u er ook nog zo’n 400 verschillende kramen en een grote kermis. Een dagje Zuidlaardermarkt is een hele belevenis, waar jaarlijks rond de 150.000 mensen op af komen. Het is voor velen een echte traditie. Eentje die al meer dan achthonderd jaar meegaat.

Bloemencorso Eelde
50.000 bezoekers en maar liefst drieduizend vrijwilligers. Het Bloemencorso Eelde is een van de kleurrijkste evenementen van Drenthe en wordt al sinds 1957 georganiseerd. In 2017 dus voor de 61ste keer! Het corso is een van de mooiste van Europa en betekent tevens het uiteinde van een feestelijke week vol optredens en activiteiten. Sinds 2013 is het Bloemencorso Eelde opgenomen op de lijst voor Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Locatie

De Zuidlaardermarkt en de paardenmarkt vinden plaats in Zuidlaren, iedere derde dinsdag van oktober.
Het Bloemencorso Eelde speelt zich, zoals de naam al zegt, in Eelde af. Het corso is in 2017 te bezoeken op 2 en 3 september.

Meer informatie

Dit jaar vindt het Bloemencorso Eelde voor de 61ste keer plaats. In het programma van het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo wordt hier natuurlijk aandacht aan besteed. Ook de Zuidlaardermarkt heeft een rol in het programma, dat te vinden is op de site. Meer weten over de Zuidlaardermarkt? Je leest er meer over in dit artikel.