Die beroemde zeeheld uit Zuidlaren

Berend Botje ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren.’ Zodra je het bekende kinderliedje eenmaal in je hoofd hebt, blijft het daar de hele dag rondspoken. Maar wie was Berend Botje eigenlijk? En waarom is er ooit een liedje over hem geschreven?

Vanaf mei 2017 is de gemeente Tynaarlo een jaar lang dé culturele gemeente van Drenthe. Centraal in dat jaar staan de culturele historie en de mysteries die de gemeente herbergen. Wat te denken van het Meisje van Yde of Berend Botje?

Lodewijk van Heiden

Over die laatste is nog steeds niet bekend wie hij nou eigenlijk is, terwijl het kinderliedje al uit het einde van de 19de eeuw stamt. Een naam die veelvuldig genoemd wordt is Lodewijk van Heiden (1772 – 1850), de enige Nederlandse zeeheld van Drentse komaf. Van Heiden woonde in Den Haag, maar verbleef ’s zomers vaak met zijn familie op havezate Laarwoud in Zuidlaren. Zijn vader was namelijk ‘drost’ van Drenthe, de titel voor een functionaris die namens de vorst belast was met het bestuur en de rechtspraak in een plattelandsgebied.

Held in Rusland
Al op zeer jonge leeftijd trad Van Heiden toe tot de Hollandse zeemacht. Toen de Franse troepen in 1795 Nederland binnenvielen, vluchtte de Oranjegezinde Van Heiden naar Engeland. Bij zijn terugkomst werd hij gevangengenomen. Na zijn vrijlating en vanwege de onrust in Nederland, besloot hij naar Rusland te vertrekken. Dat land bereidde immers een oorlog tegen Frankrijk voor, waarin Van Heiden een grote rol zou gaan spelen. In 1832 keerde hij terug naar Zuidlaren. Bij zijn terugkeer werd hij door het dorp als een ware held onthaald. Hij kon er echter niet aarden en verhuisde al snel naar Estland, waar hij gouverneur werd. In dat land overleed hij eind 1850.

Theatervoorstelling
Tijdens het culturele jaar van de gemeente Tynaarlo worden er meerdere activiteiten georganiseerd met betrekking tot Berend Botje. Zo wordt er onder meer een theatervoorstelling over de zeeheld gemaakt, die vanaf september 2017 wordt opgevoerd. Ook komt er op initiatief van het Drents Archief een biografie uit en wordt er gewerkt aan een documentaire en een website over Van Heiden.

Evenement

Berend Botje is één van de grote mysteries die de gemeente Tynaarlo kent. Tijdens het culturele jaar (mei 2017 – mei 2018) speelt Berend Botje de hoofdrol in een eigen theatervoorstelling. De repetities hiervoor beginnen in maart 2017. Het traject met de voorstellingen speelt zich af tussen half september en begin oktober 2017.

Drents Archief

Het komende jaar staan er heel wat evenementen op de planning rondom Berend Botje. Van biografie tot documentaire en van tentoonstelling tot Berend Botje Retour. Het Drents Archief heeft ze hier op een rijtje gezet!